Ni Mona Ni Lisa és un projecte de divulgació cultural en perspectiva de gènere. Si féssim l'exercici de sortir al carrer i preguntar a algun/a vianant pel nom de cinc artistes homes, és altament probable que ens poguessin respondre. Ara bé, si repetíssim aquest exercici preguntant pel nom de cinc artistes dones, el resultat no seria el mateix. De fet, segurament s'anomenaria a Frida Kahlo i poc més...
I és que ens podriem preguntar: però és que no n'hi ha de dones artistes? Per què no apareixen als llibres? No eren, a cas, tan bones com ells?
La història de l'art feminista va néixer el 1971 gràcies a la crítica i historiadora Linda Nochlin, que mitjançant un article a la revista ArtNews, es va preguntar "Per què no hi ha hagut grans dones artistes?". I bé, és una pregunta trampa, la investigadora sabia que sí que n'hi ha hagut, però malauradament el públic general no les sol conèixer i a la majoria d'universitats actualment no les inclouen dins el currículum. Cal esmentar que moltes són les investigadores i docents que lluiten i reivindiquen a diari la vida i obra de centenars de creatives, i les institucions museístiques comencen a mostrar un cert interès per la inclusió d'obres de dones artistes. Però queda molta feina per fer. Les universitats segueixen sense incloure-les a les aules; a les proves per entrar a l'universitat s'estudien 63 obres d'homes artistes i només 3 de dones; la majoria d'exposicions de dones es troben en mostres de caràcter temporal; i, el més important, el públic general no les coneix.
Aquest projecte neix amb la voluntat d'oferir un gra de sorra per a reparar aquest problema. Es vol intervenir des de l'àmbit de la divulgació cultural en clau de gènere, a partir de vistes guiades, viatges culturals, cursos i tallers, xerrades a centres educatius i contingut gratuït a xarxes socials. Ni Mona Ni Lisa és un projecte que porta 2 anys en funcionament i ha col·laborat amb entitats, instituts i museus, però per a que pugui seguir professionalitzant-se, li cal una empempta! Es necessita finançar la compra de material per a les visites i els tallers en línia, la promoció del projecte i la realització d'una nova pàgina web professional. Si poguessis fer un cop de mà d'acord al que puguis aportar, m'ajudaries moltíssim a poder créixer com a projecte i també com a professional!
Main features and goals of the crowdfunding campaign
Aquest projecte té tres objectius principals, els quals es desenvoluparien a partir de tres vies principals d'actuació:
1) Visites guiades: divulgar les col·leccions museístiques des d'una mirada de gènere amb l'ànim de poder ressaltar les obres creades per dones, explicar les condicions en les que van haver de lidiar a cada segle, quines actuacions efectuen els museus per oferir una col·lecció més inclusiva... i molt més! En aquest apartat també hi trobareu fantàstics viatges culturals, organitzats des de Ni Mona Ni Lisa i l'agència B The Travel Brand, amb la intenció de poder conèixer els museus de diverses ciutats i pobles a nivell nacional i internacional des del feminisme i l'art.
2) Cursos en línia: tallers sobre diferents àmbits de la història de l'art fent insistència en les creatives, lxs artistes LGTBIQ+ al llarg de la història, art i sexualitat, historiografia de l'art feminista, i molt més! Tots aquests cursos (alguns ja efectuats i pendents de ser repetits) serien un altre eix vertebrador de Ni Mona Ni Lisa. Cursos amb preus assequibles i classes gravades per a que tothom hi pugui assistir des d'on vulgui i quan vulgui!
3) Xarxes socials: aquest contingut és totalment gratuït. De fet, ja es pots trobar a Instagram sota el nom @ni_mona_ni_lisa ; a Spotify en format pòdcast "Ni Mona Ni Lisa" (havent tingut el plaer de col·laborar amb Miguel Ángel Cajigal, divulgador cultural més conegut com @elbarroquista, i també amb l'artista, docent, activista i escriptora, Maria Llopis); per últim, també s'ha publicat per a la revista de divulgació històrica en línia AB ORIGINE.
Why this is important
La motivació d'aquest projecte és aportar un gra de sorra a la historiografia de l'art en perspectiva de gènere, sempre des de l'àmbit de la divulgació i la docència extra-acadèmica, i poder apropar aquesta mirada al públic general i/o especialitzat. La intenció rau en il·luminar, des de l'enfoc de gènere, la història de l'art i fer que aquesta disciplina sigui més rigorosa, justa i completa.
Aquest projecte va dirigit a totes aquelles persones apasionades de l'art i la cultura que els interessi estudiar aquesta disciplina des d'un altre lloc. Un lloc que els farà descobrir a un munt d'artistes talentoses, els farà conèixer les peripècies que van dur a terme les creatives per poder-se fer un petit lloc dins el camp artístic, les dificultats amb les que es van trobar, què s'ha dit i què no s'ha dit d'elles, quines són les línies d'investigació actuals d'aquest enfoc i les seves investigadores corresponents, quines fundacions o institucions vetllen per incloure l'obra de dones artistes dins les seves col·leccions... i molt, molt més. Perquè com diu la historiadora Patricia Mayayo: "No hi ha una sola historia de l'art feminista, sinó múltiples", i la pròpia diversitat de lectures serà la que ens faci pensar. Aquest projecte va de pensar diferent.
Team and experience
Jo, Judith Méndez Moreno, sóc la persona que lidera Ni Mona Ni Lisa. Sóc una apassionada de la història de l'art i m'encanta poder traslladar els coneixements acadèmics al públic general. L'art interessa a gairebé tothom, però no és una qüestió senzilla. El gust i la mirada es poden educar, i són moltes les persones que gaudeixen i valoren més la cultura un cop hi dediquen temps d'estudi.
Fa anys que dono classes a diversos centres i entitats, també organitzo visites guiades, he tingut el plaer de participar en ponències unviersitaries, ràdio i taules rodones molt interessants. Lluny de voler enumerar el meu currículum professional, puc dir orgullosa que gràcies a la meva experiència en làmbit laboral i estudis acadèmics, he desenvolupat unes eines a nivell d'investigació, de didàctica i pedagogia, que em permeten apropar l'art i el pensament a públics molt diversos: adults, infants i adolescents. He pogut constatar que la història de l'art, ben adaptada a cada grup, pot apassionar a qualsevol! És per aquest motiu que engego aquest projecte, per explicar-la de forma entenedora i amb un enfoc de gènere, ja que és la perspectiva en la que confio.



